Η Ελλάδα είναι μια χώρα με κυρίως ορεινούς, βραχώδεις όγκους, περιτριγυρισμένη από θάλασσα. Μπορεί να υπολείπεται κατά πολύ σε όγκο αγροτικής παραγωγής, συγκρητικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μπορεί ο όγκος της αγροτικής παραγωγής να είναι μικρός, ωστόσο η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων είναι άριστη και από τις κορυφαίες παγκοσμίως.
Αδιαμφισβήτητα, το πιο εμβληματικό και πιο αγαπημένο δέντρο της Ελλάδας είναι η ελιά. Από την αρχαιότητα, αυτό το υπέροχο δέντρο είχε λάβει σχεδόν θεϊκή υπόσταση. Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι που αποτελούσε το αγαπημένο δέντρο της θεάς Αθηνάς. Η ελιά αγαπάει την Ελλάδα και γι’ αυτό ευδοκιμεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Ένα από τα ελληνικά μέρη που φημίζονται για την ποιότητα των ελιών και ελαιολάδου που παράγουν, είναι η Ζάκυνθος. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ζακύνθου καλύπτεται από ελαιώνες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ηλικίας αρκετών αιώνων.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η συγκομιδή κάθε χειμώνα γίνεται με τα χέρια. Μια διαδικασία αργή και επίπονη, όπως και η ωρίμανση του κάθε καρπού. Αν και κάποιο μέρος της παραγωγής το κρατάνε οι ντόπιοι προς ιδία κατανάλωση, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιείται στην παραγωγή ελαιολάδου. Να σημειωθεί πως η Ζάκυνθος έχει μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές ελαιολάδου στη χώρα και η φήμη αυτού του χρυσοπράσινου θησαυρού έχει απλωθεί σε όλο τον κόσμο, με τις εξαγωγές να σημειώνουν εξαιρετικές επιδόσεις.
Για τους λάτρεις της ποιότητας και του βιολογικού, εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, το “Βουνό” αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή. Το ομώνυμο ελαιοτριβείο βρίσκεται στον Άγιο Λέοντα Ζακύνθου και κλείνει σύντομα τα 50 χρόνια λειτουργίας. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση, η οποία διοικείται από πέντε τοπικές οικογένειες.
Το συγκεκριμένο Ζακυνθινό βιολογικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο εξιτάρει τους γευστικούς κάλυκες με το πλούσιο, φρουτώδες άρωμα και τη γεμάτη γεύση του που πικρίζει ελαφρά. Οι ελιές είναι Κορωνέικης ποικιλίας και η έκθλιψη είναι ψυχρή και γίνεται με μηχανικά μέσα. Φυσικά, προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Αξίζει να το δοκιμάσετε…!